Friday, 31 August 2012

Contoh Karangan 10 : Berkelah di Pantai


                                                       Karangan 10: Berkelah di Pantai
          Pada hari Ahad yang lalu,bapa membawa kami sekeluarga berkelah di Port Dickson.Kami menaiki kereta bapa ke sana.Kami berbual-bual sepanjang perjalanan.
            Setibanya di destinasi,bapa mengeluarkan bekalan dari but kereta.Kami menolong mengangkat barangan lalu meletakkan bekalan kami di bawah sepohon pokok yang rendang.Cuaca pada hari itu cerah dan angin bertiup sepoi-sepoi bahasa.Kelihatan banyak pengunjung berada di pantai.Suasana di sana riuh-rendah dan meriah.
            Tanpa membuang masa lagi,saya dan adik segera menukar pakaian renang.Kami membawa pelampung besar yang baru dibeli.Saya dan kakak berenang dengan gembira.Abang pula belajar menyelam.Bapa membaca surat khabar manakala ibu mendengar muzik di pantai.Oleh sebab adik tidak pandai berenang,dia melonggok pasir dan membina istana pasir di pantai.
            Setelah penat berenang,kami menjamu selera di pantai.Ibu menyediakan pelbagai hidangan di atas tikar mengkuang.Kami menikmati mi goreng,sate,kuih-muih, tembikai dan jus oren.Kami makan dengan gelojohnya kerana terlalu lapar.Tambahan pula,masakan ibu sungguh enak dan berkhasiat.
            Kemudian,kami bermain bola tampar di pantai.Pemandangan di pantai indah nian.Kami sekeluarga mengambil gambar sebagai kenang-kenangan.Ibu dan bapa juga bersiar-siar di pantai sambil berbual-bual dengan mesranya.
            Kami mengemaskan barangan dan membersihkan tempat perkelahan sebelum pulang.Kami membuang sampah-sarap ke dalam tong sampah demi menjaga kebersihan pantai.Selepas itu,kami pulang dengan gembiranya.Berkelah di pantai merupakan aktiviti yang menyeronokkan.

44 comments:

 1. Saya dapat tengok perkataan yang lain

  ReplyDelete
 2. Miss Tan can you help me to write a compesision about Pada cuti sekolah yang lalu .kami sekeluarga pergi ke ???? I don't now how to write please help me this is about my futher.....pls

  ReplyDelete
 3. Miss Tan can you help me to write a compesision about Pada cuti sekolah yang lalu .kami sekeluarga pergi ke ???? I don't now how to write please help me this is about my futher.....pls

  ReplyDelete
 4. Baik karangan in senang untuk menulis

  ReplyDelete
  Replies
  1. my teacher was beat me for this karangan

   Delete
 5. Karangan sungguh menarik buat saya

  ReplyDelete
 6. Karangan sungguh menarik buat saya

  ReplyDelete
 7. Karangan sungguh menarik buat saya

  ReplyDelete
 8. ya allah

  knape teruk sangat karangan

  ReplyDelete
 9. ya allah

  knape teruk sangat karangan

  ReplyDelete
  Replies
  1. This comment has been removed by the author.

   Delete
 10. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 11. Adik dan ‘saya’ tukar baju TETAPI saya dan KAKAK berenang tak betul...

  ReplyDelete