Wednesday, 18 July 2012

Contoh Karangan 4 : Melawat Ke Pameran Buku


                                                 Karangan 4 : Melawat ke Pameran Buku

           Pada cuti sekolah yang lalu,bapa membawa kami sekeluarga berkunjung ke pameran  buku.Pameran buku tersebut diadakan di dewan sekolah saya yang besar dan berhawa dingin.Kami menaiki kereta  bapa ke sana.

            Setibanya di destinasi,kelihatan ramai pengunjung telah membanjiri dewan sekolah.Saya dapat melihat banyak murid ditemani ibu bapa masing-masing.Mereka sedang memilih dan membeli buku.Suasana di pameran buku sungguh riuh dan meriah.
            Terdapat pelbagai bahan bacaan dipamerkan di sana.Antaranya termasuklah buku rujukan,buku cerita,majalah,ensiklopedia  dan sebagainya.Semua bahan bacaan tersusun rapi di atas rak buku dan meja.Selain itu,alat tulis dan kamus elektronik juga dipamerkan di sana.

            Tujuan diadakan pameran buku adalah untuk memupuk minat membaca dalam kalangan murid .Banyak penerbit buku menyertai pameran tersebut.Semua buku diberi potongan harga istimewa.Para pengunjung berasa gembira  berpeluang membeli bahan bacaan bermutu dengan harga yang berpatutan.
            Saya telah membeli sebuah ensiklopedia dan dua buah buku rujukan UPSR manakala kakak pula membeli buku cerita dan alat tulis.Emak juga berjaya memperoleh dua buah buku resipi yang digemarinya.Kemudian,kami sekeluarga membayar harga di kaunter.Kami berpuas hati dengan buku yang kami beli.
            Selepas itu,kami sekeluarga pulang ke rumah dengan perasaan gembira.Lawatan ke pameran buku telah menambahkan pengetahuan kami.

20 comments:

 1. Replies
  1. Hahahahahaha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!

   !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   Delete
 2. Cikgu tan punya karanagan sangat bagus..

  ReplyDelete
 3. Awat cikgu bodoh sangat....
  Cikgu tulis pada cuti sekolah yg lalu....tapi bgitau tempat ialah dewan sekolah...

  ReplyDelete
 4. Awat cikgu bodoh sangat....
  Cikgu tulis pada cuti sekolah yg lalu....tapi bgitau tempat ialah dewan sekolah...

  ReplyDelete
 5. Inilah contoh karangan yang saya cari cari selama ini. Syabas karangan ini.

  ReplyDelete
 6. Memang best la karangan cikgu sangat menggagumkan....saya sangat suka!!!!!!!!!

  ReplyDelete