Friday, 4 May 2012

Contoh Karangan 1:Aku sebuah Komputer Riba

Karangan ini ditulis oleh murid 6D(2011):Sia Wei Cong.

           Aku sebuah komputer riba yang berjenama HP.Aku dilahirkan di sebuah kilang komputer yang terletak di Johor Bahru.Aku berbentuk segi empat dan berwarna hitam.Aku merupakan hasil ciptaan canggih pada era kemajuan sains dan teknologi.
            Selepas siap dibuat,aku dimasukkan ke dalam kotak.aku dan rakan-rakan dihantar ke sebuah kedai komputer dengan lori yang besar.Aku dipamerkan di dalam almari kaca.Aku diletakkan tanda harga RM 2499.Di sana,aku berkenalan dengan rakan-rakan seperjuangan aku yang berjenama lain.Kami mempunyai keistimewaan tersendiri untuk menarik perhatian pelanggan.
            Pada suatu hari,seorang wanita berkunjung ke kedai komputer tersebut.Dia ingin membeli komputer untuk anaknya sebagai hadiah hari jadi.Selepas mendengar penerangan penjual komputer ,dia tertarik oleh kecantikan dan keistimewaan aku lalu memilih aku.Aku dibeli dan dibawa pulang ke rumah.Kehadiran aku disambut oleh ahli keluarganya dengan tangan terbuka.
          Tuan aku bernama Bin Quan.Dia murid yang rajin dan bertanggungjawab.Tuan aku menggunakan aku untuk melayari internet,mambuat projek sekolah,bermain permainan komputer atas talian dan sebagainya.Aku berasa bangga dan gembira kerana dapat bergembira bersama tuan aku.
           Bin Quan menjaga aku dengan baik bagai menatang minyak yang penuh.Setiap kali selepas menggunakan aku,dia akan menutup aku dengan penutup plastik.Tuan aku mengelap aku pada setiap hujung minggu.Tuan aku menggunakan aku dengan cermat.
            Aku bersyukur mempunyai tuan yang menghargai perkhidmatan aku.Aku berjanji akan terus berkhidmat untuk tuan aku buat selama-lamanya. 

12 comments:

 1. kakakak fut lick but shake b;end winkeysdvfbdjchdbz

  ReplyDelete
 2. ooyihuihuihuiihoudsizsfauyxaidosxdsfixoqjdoifxsfduoaishbffdsaii4jxs6789xi-s  Sudut BM Cikgu Tan: Contoh Karangan 1:Aku sebuah Komputer Riba
  yanghuatan.blogspot.com/.../contoh-karangan-1aku-s...‎
  Translate this page
  May 4, 2012 - Karangan ini ditulis oleh murid 6D(2011):Sia Wei Cong. Aku sebuah komputer riba yang berjenama HP.Aku dilahirkan di sebuah kilang ...
  Contoh Karangan UPSR: Aku Sebuah Komputer Riba , by Debbie ...
  upsr.net/show.php?...Aku_Sebuah_Komputer_Riba...‎
  Translate this page
  Feb 12, 2012 - Aku sebuah komputer riba yang bernama Acer.Aku diperbuat daripada komponen-komponen elektronik .Aku berbentuk kecil dan nipis .
  C

  ReplyDelete
 3. Replies
  1. Hai aina,assalamualaikum...ni zawanah...

   Delete
 4. ASSALAAMUALAIKUM,AINA...NI KITA ZAWANAH..KITA RASA GEMBIRA KERANA DAPAT MELAYARI INTERNET BERSAMA-SAMA..

  ReplyDelete